Friday, December 28, 2018

AMALI 2 : BAJA ORGANIK



Amali Baja Organik
ü  Baja organik adalah berbeza mengikut kadar unsur di dalamnya. Ada baja organik yang kaya dengan unsur N, P atau K.
ü  Baja organik N adalah campuran bahan organik (tahi ayam kering), gula perang (molasses), bahan aktif mikroorganisme efektif (EM) dan air bersih yang diperam selama antara empat dan lima hari. Selepas itu, baja boleh disiram pada batas dan tanaman.
ü  Baja organik P adalah campuran batang pisang, kulit buah-buahan dan air kelapa muda yang diperam selama dua minggu.
ü  Baja organik K pula boleh dibuat dengan mencampurkan sabut kelapa dan air dan dibiarkan selama dua minggu.
ü  Kulit telur dan sisa tulang juga boleh dijadikan baja. Kedua-dua bahan tersebut dibakar dan ditumbuk lumat.
ü  Serbuk yang terhasil ditambah dengan air dan direndam selama antara tiga dan empat hari. Siram pada tanaman yang baru mula berbunga.
Hormon Pertumbuhan Semulajadi
Ø  Terdapat dua jenis baja hormon yang juga boleh dihasilkan sendiri iaitu fermented fruit juice (FFJ) dan fermented plant juice (FPJ).
Ø  FFJ adalah campuran buah-buahan yang manis (betik, mangga, nangka, jambu) dan gula perang . Tambah sedikit air dan diperam selama antara lima dan tujuh hari hari. Cecair yang terhasil kaya dengan unsur P dan K.
Ø  FPJ pula adalah campuran tumbuhan (rumput, sisa sayuran, sisa pangkasan), gula perang dan sedikit air bersih, dibiarkan selama lima hingga tujuh hari. Hormon ini kaya dengan unsur N.











FAA (Fish Amino Acid)




 Bahan-bahannya :

Ø  Gula merah 1 kg (dicairkan dengan 200ml air)
Ø  Isi ikan atau sisa ikan
Ø  Botol plastik
Ø  Kain penutup
Ø  Pengikat

Cara-cara :

Ø  Sisa atau isi ikan dipotong kecil bagi mempercepatkan proses fermentasi
Ø  Campurkan bersama gula merah atau molasses pada kadar nisbah 1:1
Ø  Masuk ke dalam bekas dan labelkan tarikh dibuat serta tutup dengan kain. Dari semasa ke semasa atau selang 3 atau 4 hari, bahan peraman dikacau untuk mempercepatkan proses penapaian dan melepaskan gas hasil daripada proses penapaian ini

Ø  Baja ini siap dalam jangka masa 2 minggu dan jusnya ditapis. Jus ini dikenali sebagai baja FAA

Kaedah Penggunaan :
Ø  Jus yang ditapis dicampurkan pada kadar 5ml atau satu sudu besar ke dalam 5liter air dan disiram kepada tanaman.



FPJ (Fermented Plant Juice)




Bahan-bahannya :

Ø  Gula merah 1 kg (dicairkan dengan 200ml air)
Ø  Sisa sayuran berdaun hijau
Ø  Botol plastik
Ø  Kain penutup
Ø  Pengikat

Cara-cara :

Ø  Sisa sayuran dipotong kecil bagi mempercepatkan proses fermentasi
Ø  Campurkan bersama gula merah atau molasses pada kadar nisbah 1:1
Ø  Masuk ke dalam bekas dan labelkan tarikh dibuat serta tutup dengan kain. Dari semasa ke semasa atau selang 3 atau 4 hari, bahan peraman dikacau untuk mempercepatkan proses penapaian dan melepaskan gas hasil daripada proses penapaian ini
Ø  Baja ini siap dalam jangka masa 2 minggu dan jusnya ditapis. Jus ini dikenali sebagai baja FPJ

Kaedah Penggunaan :

Ø  Jus yang ditapis dicampurkan pada kadar 5ml atau satu sudu besar ke dalam 1liter air dan disiram kepada tanaman.



FFJ (Fermented Fruit Juice)



Bahan-bahannya :

Ø  Gula merah 1 kg (dicairkan dengan 200ml air)
Ø  Pisang masak. Jika boleh dapatkan kulit pisang yang telah hitam.
Ø  Botol plastik
Ø  Kain penutup
Ø  Pengikat

Cara-cara :

Ø  Pisang dipotong kecil bagi mempercepatkan proses fermentasi
Ø  Campurkan bersama gula merah atau molasses pada kadar nisbah 1:1
Ø  Masuk ke dalam bekas dan labelkan tarikh dibuat serta tutup dengan penutup. Dari semasa ke semasa atau selang 3 atau 4 hari, bahan peraman dikacau untuk mempercepatkan proses penapaian semasa atau selang 3 atau 4 hari, bahan peraman dikacau untuk mempercepatkan proses penapaian dan melepaskan gas hasil daripada proses penapaian ini.
Ø  Baja ini siap dalam jangka masa 2 minggu dan jusnya ditapis. Jus ini dikenali sebagai baja FFJ

Kaedah Penggunaan :

Ø  Jus yang ditapis dicampurkan pada kadar 5ml atau satu sudu besar ke dalam 1liter air dan disiram kepada tanaman.



Kulit Telur (CaP)



Bahan-bahannya :

Ø  Kulit telur yang telah dibasuh. Dikeringkan dalam oven selama 5  minit.
Ø  Cuka masak
Ø  Botol plastik
Ø  Kain penutup
Ø  Pengikat

Cara-cara :

Ø  Hancurkan kulit telur bagi mempercepatkan proses fermentasi. Sukat hasil kulit telur yang telah hancur.
Ø  Campurkan bersama cuka dengan nisbah 1:5
Ø  Masuk ke dalam bekas dan labelkan tarikh dibuat serta tutup dengan penutup. Dari semasa ke semasa atau selang 3 atau 4 hari, bahan peraman dikacau/ digoncang untuk mempercepatkan proses penapaian dan melepaskan gas hasil daripada proses penapaian ini.
Ø  Baja ini siap dalam jangka masa 2 minggu dan jusnya ditapis.

Kaedah Penggunaan :

Ø  Jus yang ditapis dicampurkan pada kadar 5ml atau satu sudu besar ke dalam 1liter air dan disiram kepada tanaman.














No comments:

Post a Comment

AMALI 8 : RACUN ORGANIK

RACUN ORGANIK HOMEMADE .... Tujuan : v   Baja organik  adalah  baja  semula jadi yang dihasilkan menggunakan bahan yang mengalami...